Compound Interest

Eller rentes rente, er et veldig sterkt konsept når man først begynner å ta det i bruk.

“Compound interest is the eight wonder of the world. He who understands it, earns it … He who doesn’t … Pay’s it.” – Albert Einstein

Nå er man ikke helt sikker på om det var slik Einstein formulerte seg, eller om han i det hele tatt sa dette… men poenget står likevel.

For å forklare rentes rente vil jeg bruke eksempelet hentet fra skagenfondene sin side:

Se for deg at du har satt av 5 millioner kroner til sparing over 10 år. Ved 5% rente vil dette utgjøre ca 3 millioner i renteinntekter.

dc952349de5a9b9ceab901459cbb2961

Som du ser her, vil du få 250,000 kr i renter det første året. Det andre året sitter du med et større totalt antall kroner som vil si at du får mer i renter, og slik baller det på seg. Utfordringen med rentes rente som investor er at man ikke ser kraften av dette før det har gått flere år, slik at mange gir opp før de får se det fantastiske resultatet.

Om du er interessert i å lese mer om rentes rente effekt kan du gå inn på skagenfondene og nordnettbloggen som jeg linker til nederst i artikkelen, eller sjekk ut denne filmen som forklarer det hele veldig enkelt!

Man får altså en slags snøball-effekt. Det fine med compound interest er at man kan bruke konseptet i flere aspekter av livet. Et godt eksempel er ved utdanning, jo mer man lærer, desto lettere er det å lære videre.

Et par veldig gode eksempler her er Warren Buffett og Charlie Munger. De er eksemplariske på begge måter; de har forstått og brukt rentes rente til egen vinning både økonomisk og intellektuelt. Man kan si hva man vil om de begge, men etter en nærmere titt er det åpenbart at de har kunnskap som strekker seg utenfor sitt eget felt, business. På en annen side har de begge to en meget definert “circle of competence”. Det vil si at de vet utmerket godt hva de er flinke til og kan mye om, og prøver å holde seg til disse temaene.

Grunnen til at jeg har valgt dette som det første innlegget er fordi det ligger en god lekse bak konseptet: gode ting tar tid, ikke forvent at sparepengene dobler seg over natta.. Det sies at man først virkelig ser resultater etter 5 – 6 år.. for noen kan dette virke kort, for andre er det 1/4 av det livet de allerede har levd. Vel, skal man være investor (i motsetning til spekulant) så er det bare å stålsette seg med tålmodighet.

Har du utnyttet rentes rente? 

 

 

https://blogg.nordnet.no/rentes-rente-sterkeste-kraften/

https://www.skagenfondene.no/blogg/dette-betyr-rentes-rente-effekt/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s